Bando Nedir?

Bando Nedir?Bando Nedir? Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ya da vurularak ses çıkaran çalgılardan oluşan en fazla kırk elli parçadan meydana gelen  müzik takımına bando denilmektedir. Böyle bir müzik topluluğu yürüyüş halinde de iş görebileceği için çoklukla bu tanım, askerî bir orkestra meydana getiren mızıkacılar topluluğu için de kullanılmaktadır. Bir askeri müzik topluluğundaki enstrümanlar, ordu yürüyüş durumundayken çalınmaya uygun olacak biçimde seçilmektedir. Aslında askeri müzik topluluğu, bir ordu müzik topluluğu olmanın ötesinde özelliklere de sahiptir. Bir konser salonunda çaldığında, adına konser bandosu adı verilir.

Avrupa’da 16.yüzyıldan sonra günümüzdeki mızıkacılar topluluğu oluşmaya başlamıştır. Bizde ise Tanzimat zamanında mehterler kaldırılmıştır. İtalyan ve Fransız tipine uygun bir biçimde  olan ordu mızıka takımlarının mehterler yerine getirilmesine  karar verilmiştir. Askerî bandoların, en geniş kadrolu olanı Armoni mızıkası-Armoni orkestrası Cumhuriyetin ilanından sonra meydana gelmiştir.

Günümüzde etkinlik ve organizasyonlarda yoğun talep üzerine yaygınlaşan bando takımları farklı eğlence sevenlerin ilk durak noktası konumunda . Bu müzik toplulukları da bunun farkında olarak kendilerini yenilemek için gelişimde bulunuyorlar.  Artık günümüzde bu sektörde bir çok rakip bulunmaktadır. Bunların arasında gerçek müzisyenlerden oluşan müzik topluluğunu bulmak güçtür. Bunun için referansları güçlü ve gerçekçilik payı yüksek olan topluluklara yönelmeniz sizin avantajınıza olacaktır.

Bu müzik toplulukları çok önceki zamanlarda sadece resmi törenlerde görev  almaktalardı. Ama  günümüzde bir çok etkinlik ve organizasyonda davetlileri eğlendiren bir yönü de mevcut olmuştur. Düğünler, kınalar, kongre ve sergi salonlarındaki gösteriler, evlilik teklifleri, özel günler vs. gibi bir çok etkinlikte faaliyet göstermektedirler.

Bando Nedir?


Bu sorunun n basit cevabı eğlenceli bir müzik topluluğu demektir. Ayrıca bandolar sadece eğlence amaçlı değildir. Yeri geldiğinde büyük bir orkestraya dönüşüp resmi törenlerde görev alır. Bu müzik topluluğunun tarihine bakacak  olursak  geçmişinin fazlasıyla derin olduğunu görmekteyiz.

Bu özel gün organizasyonları veya  tören geçitleri gibi resmi etkinliklerde hoş bir zaman geçirme amacı taşır. Bu etkinliklerde görev alan müzik topluluklarına bando takımı adı verilmektedir. Bu topluluklar da çoğu zaman orkestra niteliği taşımaktadırlar. En az yaylı orkestralar kadar nitelikli ve geniş repertuara sahip konserlerde görev  almaktadırlar.  Bu müzik toplulukları eğlence amacı taşımalarının yanında askeri geçit törenlerinde  zengin repertuar içeriği ile tören ortamı meydana getirerek bir orkestra görevi görürler.

Bu orkestralar Latin bandosu, klasik bando takımı ,balkan bandosu olarak bir çok çeşit ile sahada yer alabilir.  Bu müzik topluluğu çeşitleri tüm etkinlik ve organizasyonlarda  sıklıkla tercih edilir. Genelde düğün organizasyonlarında kıpır kıpır müzikleri ile bilinen  balkan müzik topluluğuna rastlarız. Bununla beraber farklı müzik ziyafetlerini tercih etmek isteyenler diğer müzik topluluğu türlerini de etkinliklerine  talep etmektedir. Bu orkestra her türüyle ayrı bir tarz yaratır, çok ayrı bir müzik ziyafeti verir. En uygun fiyatlara bulabileceğiniz SAEM Band bu müzik ziyafetini sizlere maksimum performans ile sunar.

Bando takımı en az 4 kişiden en fazla 20 kişiden meydana gelmektedir. Bu müzik toplulukları ekipteki kişi sayısı müşteri taleplerine göre azaltılıp çoğaltılabilir. Aynı şekilde etkinlikteki mekan ve zaman özellikleri de  yine müşteri talebine göre belirlenir. Bu toplulukları kiralama fiyatları da buna bağlı olarak değişim gösterir. Bu konuda net bir şey söylemek için müşteri taleplerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bando Tarihi Hakkında Bilgi


Çok eski zamanlardan itibaren orduların kendilerine özel müzikleri ve simgeleri halindedir. Eski Roma piyadelerinin kornoları vardı. Eski Roma  atlılarının ise trompetleri bulunmaktaydı. Günümüzde hâlâ süvariler trompet kullanmaktadır. Hantal olmaları sebebi ile  kornolar kaldırılarak yerine büğlüler getirildi ve büğlü kıvrımlı bir kornodur. Trompette olduğu gibi büğlüde de kadeh biçiminde bir ağızlıkla kullanılmaktadır. Bu çalgıda  sınırlı sayıda nota kullanır.

Ortaçağda, Avrupa’da belli başlı her kentin önemli günlerde ve törenlerde çalan bir müzik topluluğu bulunmaktaydı. Bu müzik toplulukları, kendilerine güven sağlamak amacı taşıyarak loncalar kurarak bir araya gelmiş gezgin müzisyenlerden meydana gelirdi.

İngiltere şehrinde gece yarısına girildiğinde bunu herkese duyurmak için obua ve benzeri çalgılar kullanılarak dolaşan bekçiler vardı. Daha sonra ilk kent müzik topluluğunu meydana getirdiler. Bunlar Noel şarkılarına da çalgıları ile eşlik ederlerdi.

İlk ordu müzik toplulukları, askeri birliklerin yanı sıra yürüyen sivil çalgıcılar oluşturdu. Daha sonraları ise alaylar kendi müzik topluluğunu yetiştirdiler.

Türkler’de  askeri müziğin i.ö. 4. yüzyıldan itibaren kullanıldığı bilinmektedir. Eski Türkler’de davul ve sancak egemenliği simgeleyen temel öğeler arasında yer almaktaydı. Hükümdar birisine beylik vereceği zaman ona sancak ve davul verilir; beylik geri alınır ise bunlar da geri alınmış olurdu. Selçuklular ile Osmanlılar’da, devletin ve ordunun resmi müzik toplulukları (mehterhaneleri) bulunurdu. Mehterhanelerde, çalgıcılar askeri disiplin ile  yetiştirilirdi. Özellikle XVIII. yüzyılda büyük davul ve zil üçgeni gibi enstrümanların  meydana getirdiği ses ve vuruşlarla mehter müziği Avrupa bandolarını etkilemişlerdir. Ses ve vuruşlar ile olduğu kadar ezgisel olarak da Avrupa bandolarını büyük bir ölçüde etkilemiştir. Mehterhaneler  günümüz Türk bandolarının öncüsü sayılmaktadır.

Bando Takımı Enstrümanları Hakkında


Bando Takımı EnstrümanlarıŞimdi de bu orkestraların kullandığı enstrümanlar hakkında bilgi verelim. Bando enstrümanları ülkeden ülkeye müzik topluluğu türlerine göre değişmektedir. Ayrıca müşteri taleplerine göre enstrüman çeşitliliği değişmekte olup,  bu enstrümanları genellemek yanlış olacaktır. Enstrümanların bazıları yoğun olarak tercih edilirken bazıları ise çok fazla kullanılmamaktadır.  Bu konunun belirleyicisi yine müşteri talepleridir ve isteğe göre enstrümanlar eklenip çıkartılabilir.

Bandonun ekipteki müzisyenler ve enstrümanlardan oluşan bir müzik topluluğu olduğundan söz etmiştik. Enstrüman türlerine  detaylı bir şekilde bakacak olursak en çok yaygın olanı  Bakır Üflemeli Müzik Enstrümanları  4 tane olarak tercih edilmektedir. Bunlar;

  1. Trompet

  2. Trombon

  3. Korno

  4. Tuba
Vurmalı enstrümanlar ise;

  1. Tef

  2. Kaşık

  3.  Davul

  4. Trampet

  5. Def

  6. Darbuka

  7. Bongo

  8. Tumba
Müzik toplulukları enstrümanlarından en önemlisi saksafondur ve genellikle tüm müzik topluluklarında tercih edilmektedir. Bir başka önemli enstrüman ise klarnettir. Hem metalden hem de kauçuk ebonitten üretilen klarnet üflemeli bir çalgı türüdür ve askeri müzik topluluklarında da olmazsa olmazdır. Bir orkestrada çok fazla sayıda yaylı çalgı bulunmaktadır. Aynı şekilde bir askeri bandoda da işin büyük bir kısmını üstlenen  çok sayıda klarnet  vardır.

Bu müzik topluluklarında yer alan vurmalı ve üflemeli enstrümanlar ile  çok sesli müziğin güzelliğini fazlasıyla yaşarsınız. Bu müzik topluluklarının enstrümanlarının  görüldüğü gibi çok fazla çeşidi vardır. Biz bu kısımda önemli olan enstrümanları vurguladık. Bütün bu enstrüman detayları için  blog kısmımızda bulunan brass band enstrümanları metnimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Son Olarak AloBando.com


bando takımı nedirBu metin sayesinde bu gurubu sizlere elimizden geldiğince anlattık.  Siz de bu müzik topluluğu ile ilgili bu metni okuyabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu konuda faydalı olduğumuzu düşünmekteyiz.  Çok sesli ve çağdaş bir müzik ortaya çıkaran bu müzik topluluğu artık günümüzde fazlasıyla tercih edilmektedir. Siz de etkinlik ve organizasyonlarınızda bir müzik topluluğu kiralama fikrine sahipseniz  bizi düşünebilirsiniz. Biz bu görevi tüm ekip olarak büyük bir saygı ve sevgi ile yerine getirmekte olup, işimizi önemseyerek yaptığımızı belirtmek isteriz.

SAEM Band Hizmet Anlayışı


Alo Bando ya da SAEM sorunsuz hizmet anlayışı ve profesyonel ekibi ile bando ekibi kiralama konusunda doğru bir adres! Her türlü resmi ve özel günlerde zengin repertuar içeriği ile müşterilerini fazlasıyla memnun etmeyi başarıyor.  Köklü geçmişi ile  bir çok önemli markaya hizmet vermiş olan ekip, başarılarına başarı katmaya devam ediyor. Etkinlik ve organizasyonlarda müşterilerinin talepleri doğrultusunda hareket ediyor. Siz taleplerinizi bize iletin, biz çalalım.

Gerçek ve dinamik müzisyenlerden oluşan ekibimizin tamamı işini profesyonel olarak yapar. Tüm müzik topluluğundaki ekibin profesyonel olması gerekir ki ortaya kaliteli bir müzik çıksın. İşte bu konuda  Alo Bando profesyonelliği ile verilmesi gereken  önemli bir örnek.

AloBando İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya  gibi büyükşehirler ile birlikte tüm Türkiye’de hizmet vermektedir. Bize Türkiye’nin her yerinden ulaşabilirsiniz. Özel günlerinizi daha da özel ve unutulmaz kılmak için biz ekip olarak eğlenerek eğlendirmeye hazırız. Hayallerinize uygun olan tüm organizasyonlarda Alo Bando diğer adı ile Saem Bandosu sizinle birlikte!  Bize ulaşmak isterseniz AloBando.com adresindeki iletişim bilgilerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Aklınızda hangi müzik topluluğunu kiralamanız gerektiği noktasında henüz bir fikir oluşmadıysa biz size yardımcı olabiliriz. İster internet sitemizden ister bizimle iletişim bilgilerimizden iletişime geçerek  sizlere faydalı olabiliriz. 0-544-670-54-84 nolu telefondan sizinle anında iletişim sağlayabilir ve  aklınıza takılan tüm sorunlara çözüm olabiliriz.

AloBando’dan Bir Tavsiye


Biz Alo Bando olarak maksimum performans için minimum 8 kişi öneririz ve mutlaka ekip içine bir tane bayan müzisyen bulundurmanızı öneririz. Aynı şekilde verimli bir etkinlik için akşam saatlerini öneririz. Müzisyenlerimizin dinç kalması ne kadar sağlanırsa o oranda verim de artar. Saat yönünden uzun etkinliklerde ekibi arada dinlendirmek gerekir. Dinlenme araları ne kadar planlı organize edilirse o kadar iyi sonuçlar çıkar. Ekibi strese sokacak şekilde panik ortamı yaratılmamalı, etkinliğe önemli bir misafir katılım sağlıyorsa da bunu ekibe sakin bir şekilde iletmeli. Dikilecek olan kıyafetler erkek bedeni dikkate alınarak dikilmeli. Ekip üyelerinin çoğunluğu erkeklerden oluştuğu için. Son olarak da maksimum performansı talep ediyorsanız bu tavsiyeleri önemsemeli ve buna uygun biçimde plan yapmanızı rica ederiz.

https://www.alobando.com/bando-takimi/bando-nedir/

bando enstrümanları, bando nedir, bando takımı

Yorumlar